Campaments escoltes i guies!

campaments_v2_verd_639x197

Més de 18.000 infants i joves participaran aquest estiu en algun dels 800 campaments que organitzen els 200 agrupaments de la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge. Els campaments tenen una durada d’entre una i dues setmanes i en som protagonistes infants i joves entre 6 i 19 anys i els seus responsables educatius (caps).

Els campaments escoltes i guies no són una activitat d’estiu puntual, sinó que formen part del projecte educatiu que els nens i nenes o joves duem a terme durant tot el curs a l’agrupament escolta, en les trobades que fan cada dissabte. En aquestes trobades els propis infants i joves organitzen els campaments, assumint diferents responsabilitats segons la seva edat: decidir els menús, escollir el destí, preparar la ruta, fer activitats per recollir fons per finançar-los, etc. Tot plegat respon a la pròpia filosofia educativa de l’escoltisme i el guiatge i serveix per treballar valors com el compromís, la responsabilitat o el servei a la societat.

Vídeo: Els campa… què?

Les principals tipologies de campaments que practiquen els agrupaments, sempre en funció de l’edat i els interessos dels grup, són;

  • Campaments a la natura: campaments estables amb tendes en ple medi natural,i disposant de l’imprescindible per aprofitar aquest entorn privilegiat com a font d’aprenentatge i d’aventura inesgotable. Aquesta és l’opció més comuna, sobretot per als més menuts.
  • Rutes i travesses: consisteix a realitzar una ruta de muntanya o per altres indrets de natura adients, tot pujant cims, descobrint les valls, i, quan cau la nit, buscar el cobert d’un refugi o fer bivac, si la nit ho permet. Aquests campaments permeten als joves trobar-se amb ells mateixos, avançar amb l’esforç, descobrir el país i el territori, i com sempre, fer-ho amb la confiança i la complicitat del grup i fent treball en equip.
  •  Activitats internacionals: consisteix a participar a alguna de les nombroses propostes de campaments internacionals o d’intercanvis que ofereix el moviment escolta i guia a nivell internacional. Així, la dimensió internacional també obre tot un seguit de noves oportunitats educatives fruit de la diversitat cultural. Normalment és una opció recurrent per a les unitats de més edat. Enguany, més de 100 joves de la FCEG participaran a la Jambee, un campament de més de 2.000 joves organitzat pels escoltes Belgues.
  • Activitats d’aprenentatge i servei: en què els nens i nenes fan un servei a la comunitat al mateix temps que aprenen nous coneixements, habilitats, competències o valors. El servei pot ser de tipus mediambiental (per exemple, recuperar un tros de bosc malmès per un incendi) o bé de caràcter social (per exemple, ajudar a rehabilitar cases en barris empobrits i sensibilitzar sobre el dret a un habitatge digne).

Els infants i joves van de campaments acompanyats pels seus caps, que és el nom que reben els milers de joves educadors voluntaris que, amb l’aval del títol de monitor/a o director/a de lleure de la Generalitat de Catalunya i altres formacions pròpies, fan durant tot el curs una tasca educativa totalment voluntària i sense cap mena de remuneració econòmica.

Sense aquests milers de joves voluntaris no seria possible l’existència de l’escoltisme i el guiatge, un moviment d’educació en el lleure format per 40 milions de persones a tot el món i amb 18.500 membres i gairebé un segle d’història al nostre país.

Mapa col·laboratiu dels campaments escoltes i guies – estiu 2013-


Mostra Campaments 2013 en un mapa més gran

Més informació: