Inici L'aventura internacional Activitats Participació de la FCEG a l’Àgora 2013

Participació de la FCEG a l’Àgora 2013

I… què és l’Àgora? I jo, sent politicament correcte, diría: és una trobada de Ròvers d’arreu d’Europa representant a les seves NSA(Associació Escolta Nacional, en el nostre cas, la FCEG), en la qual ens reunim, parlem i treballem els temes i objectius marcats per la WOSM – Europa. I tot això organitzat per i fet per a Ròvers (for Rovers, by Rovers).
Va haver-hi un International Evening com de costum (sopar amb menjars típics de cada país i els més atrevits també porten vestits típics) i com a cosa especial, un petit concurs de videos on es presentava com es viu l’escoltisme i el ser Ròvers a cada país (on per cert Catalunya va quedar tercera).

IMG_3825

Però… l’Àgora és molt més que això.
Enguany s’ha celebrat del 10 al 14 d’Abril a Kandersteg, un gairebé mític Centre Escolta Internacional que es va fundar a partir d’un somni de Baden-Powell. Localitzat en mig dels Alps Suïssos, a un lloc màgic que encara hi quedava molta neu del llarg hivern que han tingut, on ens hem trobat Ròvers de Romania, Malta, Eslovàquia, Irlanda, Lituània, Islàndia, França, Gran Bretanya, Finlàndia, Espanya, Portugal, Dinamarca i Catalunya.

L’Àgora és un lloc on coneixes gent molt diferent, amb cultures, edats, interessos i ideologies també molt variades. Però en que tots compartim quelcom molt igual i molt diferent a la vegada: l’escoltisme. En aquest esdeveniment acabes fent amics nous, fas vertadera “germanor”, comparteixes idees, en captes d’altres i en crees de noves conjuntament. Es un lloc on sents l’escoltisme en l’ambient, gaudeixes, i acabes sabent que és i serà una experiència inoblidable. Tots aquests sentiments inexplicables que per mi sumen escoltisme.

644369_503835116343115_919168180_n

En aquesta edició s’ha tractat els temes de: Direcció de projectes, Roverisme, Apoderament Juvenil i Implicació en la presa de decisions. Tots ells han estat temes molt interessants a tractar. A la direcció de projectes, se’ns van donar recursos per la planificació, marketing, “fundraising”(maneres d’aconseguir fons), sistemes de valoració i treball en equip. En el Roverisme, vàrem parlar sobre els trets principals dels programes educatius dels ròvers, la quantitat de Ròvers, l’existència i l’ús dels centres escolta Ròver, el paper dels caps a Ròvers… I, finalment, el tema més interessant per a mi, el “Youth Empowerment” o apoderament juvenil, que es va relacionar amb la implicació en les decisions. On es discutí “perquè els Ròvers/joves haurien de tenir o no més protagonisme en les posicions de poder i en les decisions”. Es va debatre sobre sistemes de decisió democràtics a l’escoltisme i a la societat, i on com els Ròvers, ara per ara, decideixen o no decideixen en el dia a dia al cau i en les decisions “polítiques” de les associacions/federacions escoltes. D’aquí va sorgir una idea molt interessant, la Comissió Ròver, que ja està implantat a llocs com Gran Bretanya o Lituània, i que s’encarrega fins i tot d’organitzar les trobades nacionals o Jamborees nacionals. Les funcions d’aquesta Comissió son: representació internacional i nacional (a les assemblees de decisió) dels Ròvers, coordinació i compartició i difusió de projectes (tals com les trobades o camps de treball Ròvers).

A mi em va semblar i em sembla una idea molt bona i possiblement aplicable en el cas de la FCEG (combinant Ròvers, Claners i Trucs de les 3 associacions). Totes tres treballant juntes i coneixent com fan escoltisme les unes i les altres també a Clan/Ròvers/Trucs, alhora de coordinar, ajudar i difondre projectes i representar, apostant per uns ròvers actius, participatius i democràtics. I tot això, per fer més i millor escoltisme.

Pau Jiménez
Ròver (AE Lola Anglada)
Representant de la FCEG a l’Àgora 2013

  • És temporada de Passos!

    Els “Passos” s’ha anat desenvolupant en el si de l’escoltisme, fent camí en el…
  • Aquest curs, “Conscients del repte!”

    L’escoltisme i guiatge català enceta aquest curs sota el lema “Conscients del repte!” mira…
  • Torna el PIOCAM! Te’l perdràs?

    L’estiu del 2018 tornarà a tenir lloc el campament internacional escolta de Pioners i Cara…
Carregar més articles relacionats
Carregar més a Activitats
Els comentaris estan tancats.

També pots llegir

Inscripcions Jambarretina

Sabem que són temps estranys i que no tots els projectes internacionals es podran dur a te…