L’escoltisme i el guiatge compareix davant la Comissió de Polítiques de Joventut del Parlament de Catalunya

L’escoltisme i el guiatge compareix davant la Comissió de Polítiques de Joventut del Parlament de Catalunya

Les tres associacions d’escoltisme i guiatge de Catalunya van comparèixer ahir a la tarda davant la Comissió de Polítiques de Joventut del Parlament de Catalunya representades per les respectives presidències. Aquesta Comissió és l’encarregada de fer el seguiment i les propostes de les polítiques públiques que afecten als joves i a les joves del nostre país i està formada per representants de tots els grups parlamentaris i de diverses organitzacions, entre les quals hi ha el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC).

La primera part de la sessió va consistir en explicar la situació de cada associació, de l’escoltisme en general i els reptes de futur en els que s’està treballant. En aquest sentit, en Lluís Marco, de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG), va destacar que l’escoltisme està consolidat i creix en nombre d’infants i joves, però que alhora es pot veure amenaçat el model d’escola de formació de base associativa per la possible entrada en vigor dels “certificats de professionalitat” per dinamitzadors i coordinadors d’activitats d’educació en el lleure. La Trini Molist, també de MEG, va alertar que la proposta de llei del voluntariat complica i burocratitza la tasca educativa de l’escoltisme i el guiatge.

L’Elena Gonzàlez, d’Escoltes Catalans, va destacar que l’escoltisme, a més de ser un agent educatiu, també és un agent social, fet que el fa estar atent i amatent als canvis i necessitats de l’entorn. Des d’aquesta condició d’agent social l’escoltisme s’ha posicionat a favor de la immersió lingüística en l’educació catalana i a favor del dret a decidir, anant més enllà i proposant un canvi de model de paradigma en la participació de la ciutadania i dels joves.

Finalment, va intervenir en José Cayuela, d’Acció Escolta de Catalunya, que va explicar el procés d’unitat en què es troba l’escoltisme i el guiatge català des del 2009 i el moment clau de les assemblees d’aquesta tardor per l’esmentat procés.

Una vegada acabada l’exposició, els representants del CNJC i dels grups parlamentaris van formular les

seves qüestions i reflexions entorns de l’escoltisme i del lleure associatiu. El conjunt d’interpel·lacions van anar entorn dels següents elements: l’ús de l’espai públic per part dels agrupaments, l’accés a locals, el finançament, les desigualtat d’accés entre infants i joves per motius socioeconòmics i els motius pels quals rebutgem la proposta de llei del voluntariat.

Finalment, els representants de l’escoltisme van fer un torn de resposta a les preguntes formulades per part dels grups parlamentaris.

Podeu veure el vídeo de la sessió en aquest enllaç.

Categories