Inici General TRUnKem fronteres!: un projecte internacional

TRUnKem fronteres!: un projecte internacional

L’estiu del 2017, la Júlia, la Laia i la Mariona, joves Truc de l’AEiG Sant Esteve de Granollers, van estar tres setmanes a Atenes. Lluny de passar el dia entre les restes de la Grècia clàssica i grups de turistes, van escollir dedicar els seus campaments als altres. Tenien clar que la situació de les persones refugiades que arriben a Europa és una emergència i volien posar-hi el seu gra de sorra col·laborant en diverses iniciatives de suport i ajuda.

 

Aquest va ser el seu projecte de Truc i per poder fer un retorn a l’agrupament i a la seva ciutat, Granollers, van fer el vídeo reportatge TRUnKem fronteres! . “Fer una denúncia de com les institucions estan tractant aquest conflicte, conscienciar a tothom qui el vegi sobre la gravetat en que es troben les persones refugiades, donar a conèixer la feina que es fa des del voluntariat i la solidaritat com a eina per a la transformació social”, són alguns dels objectius que les tres Truc perseguien amb la presentació del reportatge, l’1 de desembre de l’any passat.

 

Però, el que no s’esperaven era la bona rebuda que tindria: “tenim la sensació que el missatge que volíem transmetre va arribar a totes les persones que van venir, fins i tot més del que esperàvem”. Per això, es plantegen continuar amb les projeccions perquè “creiem que és important fer-ne més difusió”.

 

FB @trunkemfronteres

Però abans d’arribar a aquest punt van haver de treballar i preparar a consciència el projecte. “En primer lloc, vam voler formar-nos tant a nivell d’unitat com individual”, entenien que per poder apropar-se a la realitat que viuen les persones refugiades, abans havien d’entendre el conflicte que les ha portat a aquesta situació i també “descobrir el nostre punt de vista davant de la situació”, afirmen. A través de diversos canals i llenguatges, com la fotografia, el debat i el cinema, van aproximar-se a la qüestió.

 

El segon pas va ser “destinar els nostres campaments d’estiu a conèixer i participar en els projectes que s’estan duent a terme als squats i centres d’acollida d’Atenes”, detallen les tres joves. L’estada va durar dues setmanes durant les quals van conèixer diversos projectes: City Plaza, Victoria Social Centre Ellenikó i Welcommon. Prèviament al viatge es van posar en contacte amb la comissària internacional de l’associació de guiatge grega. Asseguren que ella es va convertir en la seu suport i persona de referència un cop arribades a Atenes.

 

FB @trunkemfronteres

Gràcies a la Irini, la comissària internacional, les tres joves van poder allotjar-se al seu cau, prop del barri d’Exarchia on hi ha diversos projectes de i per a persones refugiades. Asseguren que en aquests espais van poder conèixer en primera persona “quina és la situació que viu Atenes envers al conflicte i com es troben les persones que hi estan refugiades”.

 

El tercer i últim pas, el retorn, és el que han materialitzat en format audiovisual. Tot i que afegeixen que “el retorn no està acabat i que és un projecte que està en moviment”.

 

Malgrat han aconseguit complir el seu objectiu i completar les tres fases del projecte, no els han mancat dificultats en el camí. Per això, volen transmetre a les unitats que ara mateix estiguin preparant un projecte que “tot i topar-se amb algun entrebanc, cal mantenir la motivació. De vegades, no és fàcil, i pot ser que els ànims decaiguin una mica però entendre que som una unitat i ho afrontem juntes, acaba reforçant la importància de continuar amb l’objectiu”.

 

Des de la perspectiva que dona el temps i les experiències viscudes, la Júlia, la Laia i la Mariona reflexionen sobre el seu projecte: “creiem que el fet d’haver completat totes les fases del projecte ens ha aportat i ens aportarà una visió crítica del conflicte”. Elles mateixes arriben a la conclusió que el que en un principi havia de ser un servei, finalment s’ha convertit en una descoberta: “el fet d’haver anat fins allà va ser clau en la nostra sensibilització”.

 

No obstant això, són conscients que hi ha molts indrets on es viuen condicions precàries i d’urgència. I això els ha fet veure que “en això consisteix l’escoltisme: fer servei i deixar el món millor de com l’hem trobat. Així doncs, haver realitzat aquest projecte a Truc, moment en el que culminem la nostra etapa com a infants, dona sentit a l’etapa que hem iniciat: fer de caps per educar amb la consciència que hem creat al llarg de la nostra etapa escolta”.

 

Finalment, les tres joves Truc defensen que el nom amb el que han decidit batejar el seu vídeo-reportatge, TRUnKem fronteres!, veu de dues fonts. D’una banda la representació d’un dels objectius que s’havien marcat. I de l’altra, la voluntat d’incloure el nom de l’etapa en què es troben: Truc. “Després de donar-hi força voltes i pensar diferents propostes vam adonar-nos que la paraula ‘truncar’ era una paraula que mostrava el rerefons principal del projecte. I és que a part de truncar fronteres, creiem que l’acció va molt més enllà. Truncar fronteres vol dir deixar de banda estigmes, prejudicis, desmaterialitzar… Destruir murs per unir persones”, conclouen la Júlia, la Laia i la Mariona.

 

Carregar més articles relacionats
Carregar més a General
Els comentaris estan tancats.

També pots llegir

L’escoltisme i el guiatge català compromeses amb la llengua i la cultura des de casa

Com cada 23 d’abril celebrem la Diada de Sant Jordi, Diada que ens serveix per reconèixer …