Activitat d'aprenenatge i servei (APS)

Tot i la pluralitat d’experiències d’APS, amb accents i sensibilitats diferents, hi ha un cert grau d’unanimitat en definir-lo com una activitat complexa que integra el servei a la comunitat amb l’aprenentatge de continguts, competències, habilitats o valors. En l’APS es fonen intencionalitat pedagògica i intencionalitat transformadora. És una proposta innovadora que parteix d’elements tan coneguts com el servei voluntari a la comunitat i l’adquisició d’aprenentatges.

L’aprenentatge servei (APS) és una proposta educativa que combina processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte ben articulat en el qual els participants es formen tot treballant sobre necessitats reals de l’entorn amb l’objectiu de deixar el món millor del que l’hem trobat.

Per poder preparar aquesta activitat de la Tropicat cal que, com a màxim, el dia 14 d’abril  cada pioner/caravel·la i cap feu una priorització que és el que li agradaria fer dins l’ampli marc d’una activitat APS.

Àmbit ambiental

 1. Netegem el bosc. Col.laborant amb Associacions de Defensa Forestal (ADF) aprendrem a fer del bosc un espai més segur i minimitzarem els riscs d’incendis.
 2. Fem capses niu. Coneixerem els diferents ocells que habiten pels volts de Cardedeu i farem capses niu.
 3. Un dia de pagès. Vols conèixer el dia a dia d’un pagès i poder ajudar-lo? Aquest és el teu APS.
 4. Un dia de ramader. Vols conèixer el dia a dia d’un ramader i poder ajudar-lo? Aquest és el teu APS.
 5. Residus. APS desenvolupat amb la deixalleria de Cardedeu. Encara per definir.

Àmbit cultural

 1. Teatre de l’oprimit. Mitjançant l’expressió dels nostres cossos representarem escenes de problemàtica social al carrer. Del diàleg amb les persones de Cardedeu, volem arribar a solucions per les injustícies de la nostra societat.
 2. Murals gegants. Idearem dibuixos per tal que la petjada de la Tropicat quedi a les parets de Cardedeu. Pintarem de colors algunes parets.
 3. Pintem places. Jocs com la xarranca, la petanca … i tots els que pugueu imaginar quedaran per sempre a alguna de les places de Cardedeu.
 4. Cançó de la Tropicat. Composarem i assajarem l’himne de la Tropicat, per després poder-la cantar amb la resta de pioners i caravel.les.
 5. Escultura Tropicat. Farem servir l’art que portem dins per dur a terme una escultura feta per vosaltres!
 6. Ràdio. Tens ganes de explicar que passa al teu voltant? Sigues periodista per un dia i vine a conèixer la ràdio de Cardedeu.
 7. TV Cardedeu. Tens ganes de explicar que passa al teu voltant? Sigues periodista per un dia i vine a conèixer la televisió de Cardedeu.
 8. Gegants. Aprèn a fer gegants i a portar-los amb la colla gegantera de Cardedeu.
 9. Visita fotogràfica. Passejarem per lloc emblemàtics de Cardedeu fent fotogràfies per després preparar la nostra exposició.
 10. Museu Farmacèutic. Farem una visita pel jardí del museu i ajudarem a netejar-lo. També podrem conèixer la farmàcia del museu i fer-ne el nostre propi xarop.

Àmbit social

 1. 15-M. Volies participar-hi però no vas ser-hi a temps? Fem que una plaça de Cardedeu revisqui el 15-M i entre tots i totes imaginem el futur de la nostra societat. La societat que vol la Tropicat.
 2. Espai infantil. Convidem a que infants i joves de Cardedeu passin un matí de diumenge que recordin per sempre. Gimcanes, tallers, espectacles … tot el que puguem preparar!
 3. Mercat d’intercanvi. Porto un CD que no escolto, porto un llibre que ja he llegit … i convidem als habitants de la població a participar del nostre mercat d’intercanvi.
 4. Fem recapte. En un moment social com l’actual hi ha moltes famílies que es troben en una situació de molta pobresa. Fent un recapte d’aliments podem ajudar a les persones més necessitats del nostre entorn.
 5. Alimentació. Farem el dinar per la resta dels tropicaires mentre aprenem sobre els impactes del consum, el model cooperatiu, la producció agroecològica i el consum conscient.
 6. Restauració de mobles. Recollirem mobles que els habitants de Cardedeu ja no utilitzin i ajudarem a una associació de persones amb risc d’exclusió social a restaurar-los.
 7. Compartim amb avies i avis. Visitarem una residència d’àvies i avis i compartirem experiències i activitats durant el diumenge al matí.
 8. Diversitat cognitiva. Col·laborarem en la millora de l’espai (pintant) per a persones amb diversitat cognitiva i treballarem les pròpies barreres i prejudicis.
 9. Solidaritat internacional. Col·laborarem amb ADANE (Amics per al Desenvolupament a l’Àfrica Negra) en la realització d’objectes per a vendre i obtenir recursos per continuar desenvolupant els seus projectes.
 10. Diversitat funcional i cognitiva. Realitzarem activitats conjuntes i amb persones amb diversitat funcional i intel·lectual i aprendrem a treballar-nos les nostres pròpies barreres i prejudicis.

Formulari per indicar les preferències de l’APS*:


* Cal enviar un formulari per cada caravel.la, pioner i cap que vingui a la tropicat.