[NdP] Joves d’arreu de Catalunya faran aquest estiu 1 milió d’hores de voluntariat per educar infants i joves als campaments escoltes i guies

[NdP] Joves d’arreu de Catalunya faran aquest estiu 1 milió d’hores de voluntariat per educar infants i joves als campaments escoltes i guies

  • Els 4.000 joves voluntaris, repartits en 200 agrupaments de la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge (FCEG), faran possible més de 800 campaments escoltes i guies.
  • Els campaments seran la culminació del projecte educatiu que els agrupaments han seguit al llarg del curs 2013-2014.
  • Els campaments de la FCEG són organitzats al 100% des del voluntariat associatiu i els infants i joves estan implicats en la seva creació, execució i revisió.

Barcelona, 20 de juny de 2014. Més de 18.000 infants i joves participaran aquest estiu en algun dels 800 campaments que organitzen els 200 agrupaments de la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge (FCEG). Els campaments tenen una durada d’entre una i dues setmanes i en són protagonistes infants i joves d’entre 6 i 19 anys. El cost mitjà és de 15-20 euros per infant i dia, incloent-hi el transport, el menjar, l’allotjament, l’assegurança i les activitats.

Els infants i joves van de campaments acompanyats pels seus caps, que és el nom que reben els 4000 joves educadors voluntaris,  que amb l’aval del títol de monitor/a o director/a de lleure de la Generalitat de Catalunya i altres formacions pròpies, fan durant tot el curs una tasca educativa totalment voluntària i sense cap mena de remuneració econòmica. Sumant les hores que dedicaran els 4.000 els caps de la FCEG als campaments d’estiu, tenim un total de 950.000 hores de voluntariat educatiu.

Sense aquests milers de joves voluntaris no seria possible l’existència de l’escoltisme i el guiatge, un moviment d’educació en el lleure format per 40 milions de persones a tot el món i amb 18.500 membres i gairebé un segle d’història al nostre país.

Els campaments escoltes i guies no són una activitat d’estiu puntual, sinó que formen part del projecte educatiu que els nens i nenes o joves duen a terme durant tot el curs al seu agrupament, en les trobades que fan cada dissabte. En aquestes trobades els mateixos infants i joves ajuden a organitzar els campaments, assumint diferents responsabilitats segons la seva edat: decidir els menús, escollir el destí, preparar la ruta, fer activitats per recollir fons per finançar-los, etc. Tot plegat respon a la filosofia educativa de l’escoltisme i el guiatge i serveix per treballar valors com el compromís, la responsabilitat o el servei a la societat.

Les principals tipologies de campaments que practiquen els agrupaments, sempre en funció de l’edat i els interessos del grup, són:

  • Campaments a la natura: campaments estables amb tendes en ple medi natural, i disposant de l’imprescindible per aprofitar aquest entorn privilegiat com a font d’aprenentatge i d’aventura inesgotable. Aquesta és l’opció més comuna, sobretot per als més menuts. Podem destacar la Piocam, una trobada de joves de 14 a 17 anys de tot Europa que tindrà lloc al nord de l’illa de Mallorca del 6 al 17 d’agost.
  • Rutes i travesses: consisteix a realitzar una ruta de muntanya o per altres indrets de natura adients, tot pujant cims, descobrint les valls, i, quan cau la nit, buscar el cobert d’un refugi o fer bivac, si la nit ho permet. Aquests campaments permeten als joves trobar-se amb ells mateixos, avançar amb l’esforç, descobrir el país i el territori, i com sempre, fer-ho amb la confiança i la complicitat del grup i fent treball en equip. Entre moltes projectes d’aquest estil, enguany destaquem l’agrupament que se’n va fer un ruta per l’Atles marroquí durant 15 dies.
  • Activitats internacionals: la dimensió internacional també obre tot un seguit de noves oportunitats educatives fruit de la diversitat cultural. Aquesta proposta consisteix a participar a alguna de les nombroses propostes de campaments internacionals o d’intercanvis que ofereix el moviment escolta i guia a nivell internacional. Normalment aquesta és una opció recurrent per a les unitats de més edat.Així, un dels projectes internacionals destacats d’enguany és l’intercanvi a Bòsnia entre 60 joves catalans i bosnians per tal d’abordar la memòria històrica i conèixer estratègies per a la resolució de conflictes.
  • Activitats d’aprenentatge i servei: en què els nens i nenes fan un servei a la comunitat  o a l’entorn natural mentre simultàniament aprenen nous coneixements, habilitats, competències o valors. Un bon exemple n’és la Murga, on 60 joves de diversos agrupaments es trobaran a la ciutat de Lleida entre el 4 i el 9 de juliol per tal de rehabilitar pisos de persones en risc d’exclusió social i entendre les causes de la pobresa en la nostra societat.

Contacte: comunicacio@fceg.cat

Categories