Nota de Premsa. Joves escoltes rehabiliten pisos de veïns del Casc Antic de Lleida

Nota de Premsa. Joves escoltes rehabiliten pisos de veïns del Casc Antic de Lleida

  • La Murga és un projecte d’aprenentatge-servei que pretén millorar la qualitat de vida dels ciutadans en risc d’exclusió reivindicant el dret a un habitatge digne

  • Del 4 al 9 de juliol, joves d’entre 15 i 18 anys conviuen amb veïns i veïnes escollits per Serveis Socials, cooperant amb ells per millorar les seves condicions de vida

  • Enguany es realitza la 1a edició del projecte a mans de la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge, tot i que fa 18 anys que Escoltes Catalans el duu a terme al Casc Antic de Barcelona i des de fa 3 anys al de Lleida

(Lleida, 4 de juliol de 2014) La Murga és una projecte d’aprenentatge i servei que pretén sensibilitzar sobre el dret a un habitatge digne. Hi participen joves d’entre 15 i 18 anys i els seus caps (monitors/es voluntaris/àries), que del 4 al 9 de juliol dies conviuen amb veïns i veïnes escollits per Serveis Socials, cooperant amb ells per millorar les seves condicions de vida mitjançant la rehabilitació dels seus pisos. D’aquesta manera, els joves poden analitzar millor les raons i les conseqüències de les grans desigualtats socials a les nostres ciutats i barris.

La Murga va néixer de la mà d’Escoltes Catalans l’any 1996. Des de llavors, s’han dut a terme 18 edicions realitzades a Barcelona i fa tres anys es va decidir engegar una edició d’estiu a Lleida. Enguany, serà la primera edició en què el projecte és liderat des de la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge (FCEG)1,  organitzat per un equip de joves voluntaris de les 3 associacions que la formen i obrint-ne la participació als 200 agrupaments membres. La FCEG està formada per Acció Escolta de Catalunya, Escoltes Catalans i Minyons Escoltes i Guies de Catalunya.

El projecte té com a objectius millorar les condicions de vida dels col·lectius en risc d’exclusió social fomentant les accions locals i contribuint a la defensa del dret de tota persona a gaudir d’un habitatge digne, a través de la millora de les condicions d’habitabilitat dels pisos. La rehabilitació d’aquests espais i la implicació amb els i les joves afavoreixen la inclusió social dels veïns i veïnes participants.

Així doncs, la importància no es troba només en les tasques de rehabilitació dels habitatges (pintura, reparacions, recollida de mobles vells…) sinó en aquesta convivència que genera una actitud crítica en els i les joves sobre les condicions de vida de molta gent que viu en els barris degradats, amb la intenció de desemmascarar els mecanismes que generen la problemàtica.

Aquest any hi participen l’AE Grimpamons, l’AE Roland Philipps, l’AE Sant Francesc Xavier, l’AEiG La Petjada del Secà i l’AeiG Marinada. Entre tots, seran més de quaranta joves que durant el dia es distribuiran en equips repartits per diferents pisos. A banda de les tasques de rehabilitació, gràcies a la col·laboració de La Coordinadora d’ONGDs i aMS de Lleida els joves escoltaran de primera mà algunes històries de vida. A més, faran una ruta guiada amb perspectiva social per espais del Casc Antic, per tractar el tema de la pobresa i l’urbanisme.

Convocatòria de roda de premsa

Dimarts 8 de juliol a les 13:00 a la Plaça de l’Ereta (Lleida)

Categories