Cinc dies treballant l'apoderament personal amb escoltes de tot Europa

Cinc dies treballant l'apoderament personal amb escoltes de tot Europa

Em dic Berta Mendoza, sóc de l’AEiG Sant Narcís de Girona, i entre el 2 i el 6 de setembre vaig tenir l’oportunitat de participar al Youth Empowerement Sutdy Session (YESS) dedicat a l’apoderament juvenil en l’àmbit social, polític i personal. Aquesta sessió estava organitzada per la regió europea d’escoltisme (WOSM) i, juntament amb Pau Jimenez, de l’AE Lola Anglada, vam representar-hi l’escoltisme i el guiatge català.

Mai m’hagués imaginat que podria arribar a assistir a un esdeveniment com aquest, al principi no sabia que esperar-ne però quan vaig posar un peu a l’aeroport tots els dubtes van desaparèixer i em vaig deixar portar per el meu “esperit escolta”.

El YESS es va celebrar a la ciutat de Cluj-Napoca, Romania, i allà vaig poder conviure durant sis dies amb escoltes de diferents llocs d’Europa mentre ens coneixíem i al mateix temps posàvem en comú el nostre potencial per descobrir millor que és l’apoderament. Vam començar descobrint i posant en comú el que representava l’apoderament juvenil per nosaltres, i la veritat és que les idees van sortir amb rapidesa i facilitat.

foto_YESS_3

Treball per “patrols”

Per poder treballar millor ens van dividir en patrulles amb les quals vam desenvolupar un projecte al voltant d’uns temes que ens van donar (en el mau cas va ser Diversity & Inclusion). Ens van presentar l’eix d’animació en el qual el YESS s’ambientaria per saber les patrulles que tindríem, i la veritat es que va estar molt ben trobat. Ens van dir que a partir del primer dia érem superherois que estàvem allà per ajudar a la WOSM a complir una missió, i que també descobriríem el nostre propi súper-poder. Durant totes les sessions del Patrol Work, vam tenir el suport d’una mentora que ens va ajudar en tot el que vam necessitar i l’últim dia vam haver de presentar la nostra feina davant d’un grup de l’Oficina Europea de la WOSM.

A més del Patrol Work, també hi havia altres xerrades programades que exploràvem l’apoderament juvenil a diferents nivells. La xerrada sobre el nivell personal em va semblar interessant ja que vam poder descobrir el nostre propi potencial i també com aconseguir apoderar a altres persones del nostre cau i del nostre entorn. La xerrada a nivell polític ens va fer veure que encara que l’escoltisme no estigués lligat a la política els escoltes també podíem estar representats a nivell polític si no deixem de lluitar i reivindicar el que nosaltres creiem correcte. Finalment, la xerrada a nivell social ens va fer veure que d’una manera o altra, l’escoltisme sempre actua per poder millorar la societat en tots els aspectes polítics, ja sigui amb un “partnership” (col·laboració), o tenint iniciatives pròpies.

foto_YESS_2

Treball en grup durant al YESS

També vam poder gaudir de la companyia de Messengers of Peace, que ens van explicar com escoltes arreu del món es mouen per millorar la qualitat de vida de les persones que més ho necessiten, o simplement volen ajudar a tenir un món millor.

Durant els descansos, diversos membres de les anomenades «Big 6» (Les 6 associacions més grans a nivell europeu, a on s’inclouen WOSM i WAGGGS) ens van explicar qui eren i ens van aclarir tot tipus de dubtes sobre les seves organitzacions.

foto_YESS_7

Activitat de reflexió

Aquesta primera experiència a nivell internacional m’ha omplert de ganes i motivació de seguir treballant pel meu cau i pel meu barri. A part d’això, la gent que vaig conèixer al YESS va ser molt amable i oberta i de seguida es va crear un sentiment de germanor que, crec, si no hagués estat amb escoltes, no hagués passat el mateix.

De veritat, animo a tothom que vulgui provar una nova experiència, aprendre i créixer com a persona que intenti assistir a un esdeveniment internacional, perquè sempre va bé saber una miqueta més del moviment del qual formem part.

Berta Mendoza, membre de l’AEiG Sant Narcís

Categories