L’escoltisme i guiatge català a favor del riu Ebre

L’escoltisme i guiatge català a favor del riu Ebre

El juliol de 2002 el Govern espanyol va votar a favor d’una llei que donava llum verda al Plan Hidrológico Nacional. Aquest pla preveia el transvasament de més d’un bilió de litres d’aigua del riu Ebre per tal de resoldre la manca d’aigua a les grans ciutats.

Aquest pla suposaria un fre al desenvolupament econòmic de les terres de l’Ebre i una agressió a la flora i la fauna que habita al Parc Natural del Delta de l’Ebre, zona declarada Reserva de la Biosfera. La disminució de cabal afectaria l’abastiment de poblacions i l’ús recreatiu del riu. L’augment de la salinitat del riu posaria en perill els conreus de la zona. Les platges i els deltes es quedarien sense la sorra ni els sediments que el riu transporta.

Des d’aleshores, la societat catalana s’ha organitzat per mostrar el seu rebuig fent diverses mobilitzacions, manifestos i visibilitzant els efectes negatius d’aquest pla. Tot i això, el que s’ha aconseguit a dia d’avui és que el Plan Hidrológico Nacional passi a anomenar­se Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre preveient un cabal de 3.009 hectòmetres cúbics anuals. Contràriament, la Plataforma en Defensa de l’Ebre i també la Generalitat situen el cabal mínim entre els 7.100 hectòmetres cúbics en anys secs i 12.500 en anys humits. A més a més, el nou pla preveu una previsió d’aigua per abastir 465.000 hectàrees més de regadiu en el període 2016-­2021, que s’afegiran a les 950.000 hectàrees que tenia previst l’anterior i la construcció de 56 nous embassaments.

Les entitats que formem l’escoltisme i el guiatge català rebutgem aquest Pla Hidrològic, ja que va en contra dels nostres valors de respecte envers la natura i l’entorn. Ens solidaritzem amb la Plataforma en Defensa de l’Ebre, donem suport a la manifestació i convidem a tothom a assistir­-hi, el dia 5 de juny a les 12h. a Barcelona, coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient.

L’Ebre sense cabals és la mort del Delta!

Categories