Campaments d’hivern per fer passar el fred

Campaments d’hivern per fer passar el fred

Escoltisme i campaments són dos conceptes difícils de deslligar. És una de les activitats més destacades de tot el curs i moltes vegades la més esperada, durant aquells dies s’apliquen i es transmeten els valors que també es treballen al cau cada setmana.

 

Moltes vegades es relacionen els campaments amb el bon temps, vacances i estiu, però durant l’any hi ha altres moments on els agrupaments també surten i conviuen en un entorn allunyat de la rutina. Amb el canvi d’estació i el fred arriben els campaments d’hivern, més curts en dies però tan intensos com tots.

 

Les temperatures i la climatologia obliguen a adaptar les activitats i les estàncies durant aquesta època. Així ho van fer a l’AEiG Anton Vilà, que com cada any reuneix totes les unitats en uns campaments conjunts on es treballen diferents aspectes de l’autonomia, l’adaptació al medi i la natura. Enguany l’indret escollit va ser Castellar de n’Hug, la possibilitat de trepitjar neu i les excursions que s’hi poden fer van ser uns dels factors que els va fer decidir-se. A més, creien que seria interessant conèixer el lloc on neix el riu que desemboca a la seva ciutat: el Prat de Llobregat.

 

Per dinamitzar la sortida, els i les caps d’aquest agrupament van fer servir com a fil conductor dels quatre dies la qüestió del refugi. A través d’activitats adaptades mostraven les dificultats que troben les persones refugiades quan arriben a un altre país.

Activitat de l'AEiG Anton Vilà durant els campaments d'hivern a Castellar de n’Hug

Activitat de l’AEiG Anton Vilà durant els campaments d’hivern a Castellar de n’Hug

En les activitats com en la convivència es genera una gran complicitat entre grans i petits/es, totes les unitats es barregen, i també és una oportunitat per als i les caps ja que durant aquests dies poden treballar amb infants amb els que normalment no comparteixen estones.

 

El més destacat dels dies passats a Castellar de n’Hug per a tothom, infants i caps, és la neu. Tot plegat una experiència que nodreix a nivell emocional tal i com afirmen els i les caps d l’AEiG Antón Vilà.

 

Però no tots els agrupaments tenen una llarga tradició en fer campaments durant els mesos de fred i neu, aquest any l’AE Joan Maragall ha aprofitat les vacances de Nadal per fer els primers campaments d’hivern.

 

La proximitat dels dos indrets i el fet de comptar amb pocs dies per fer els campaments van fer decantar la balança per dues poblacions de Catalunya. Els i les més grans van anar a conèixer els paisatges de la Garrotxa i les branques més menudes van anar a Viladrau per explorar les meravelles del Montseny. Tot i que les i els més menuts van anar plegats a la mateixa casa de colònies, no hi va haver un fil conductor comú ja que un dels objectius de la sortida era treballar per unitats.

L’AE Joan Maragall durant els campaments d’hivern

Una de les grans diferències amb els campaments d’estiu és la reducció del nombre de dies que dura la sortida, però en el cas de les branques més petites de l’AE Joan Maragall això no va ser cap excusa per no seguir aprenent, ja sigui interpretant corbes de desnivell i mapes o desenvolupant eines i estratègies d’orientació. Passar una estona a la vora el foc, sempre vigilat per algun dels o les caps, va ser una de les activitats preferides.

 

Un cop superats els primers campaments d’hivern i feta la valoració, els i les caps de l’agrupament no tenen cap dubte que, malgrat el fet, repetiran l’experiència un altre any.

 

Tant les unitats de l’AEiG Anton Vilà i les de l’AE Joan Maragall, han fet els campaments d’hivern en poblacions catalanes, tot i que també hi ha altres agrupaments que van marxar una mica més lluny, com la unitat dels i les més grans del GS Makarenko que al desembre van anar fins a Conques (Lleida).

 

Les branques més joves d’aquest agrupament del barri del Carmel de Barcelona, tot i quedar-se més a prop de casa no van desaprofitar l’oportunitat de gaudir al màxim. Des de fa dos anys, a petició de les mateixes unitats, fan la sortida d’hivern per separat, així doncs els i les més petites van passar els seus campaments a la Granja Escola Can Pere de Sant Pere de Ribes, a un càmping de Sitges i a la casa de colònies Mogent de Llinars del Vallès. Aquests dies són la ocasió perfecte per fer pinya. I així queda palès quan el record que s’emporten els i les caps són les cares de felicitat d’infants i joves al final del campament.

Activitat del GS Makarenko

Ells i elles coincideixen en apuntar que la sortida d’hivern és una bona manera de tancar l’any i també una oportunitat per mostrar als infants nous què són els campaments.

 

A prop o més lluny, amb fil conductor o sense, jugant amb la neu o gaudint del sol, la veritat és que d’una sortida de campaments sempre se n’aprenen coses. Tothom omple la motxilla de records i vivències mentre s’esperen amb desig els següents campaments.

Categories