14.000 infants i joves a punt pels campaments escoltes de primavera

14.000 infants i joves a punt pels campaments escoltes de primavera

  • Els campaments de primavera i setmana santa fan de la natura i el grup una oportunitat única per educar en valors a través d’activitats i jocs.
  • Les opcions de campaments són variades: des d’uns campaments a la natura, passant per una travessa o fins a un servei a la l’entorn.

 

 

Barcelona, 20 de març de 2018. Enguany, milers d’infants i joves escoltes estrenaran la primavera anant de campaments a Catalunya o a l’estranger. Els més de 200 agrupaments que conformen la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge dedicaran les vacances escolars de Setmana Santa a aquesta activitat que conforma l’ADN de l’escoltisme des dels seus inicis.

 

Entre el 24 de març i el 2 d’abril, 14.000 infants i joves escoltes de Catalunya aniran de campaments, tot i que la durada, el destí i la temàtica variarà segons cada agrupament i el que hagin treballat prèviament. Majoritàriament, aquestes sortides acostumen a ser d’entre tres i cinc dies, una tastet d’allò que viuran als campaments d’estiu. Pel que fa a les localitzacions escollides, el 90% dels terrenys d’acampada destinats a aquesta activitat escolta ja estan reservats i preparats per acollir les branques dels agrupaments.

 

El format i el destí dels campaments s’adapta segons les inquietuds dels membres de la branca i el centre d’interès escollit. Així doncs, trobem que els campaments a la natura són els més estesos entre les branques formades pels infants més petits i que són tot un repte d’aprenentatge i d’aventura inesgotable. Per contra, algunes de les branques de joves opten per les rutes i travesses per tal d’avançar en el creixement personal i reforçar la confiança i complicitat del treball en equip mentre descobreixen el territori. Existeix un altre tipus de campaments que són aquells dedicats a realitzar activitats d’aprenentatge i servei. És a dir, dediquen aquests dies a fer un servei a la comunitat que a la vegada els serveix d’aprenentatge. En general són serveis vinculats al medi ambient però també n’hi ha de caràcter social, com per exemple els relacionats amb la rehabilitació de llars de persones en risc d’exclusió social.

 

 

Cal destacar, també, un altre exemple de campaments centrats en la formació dels i les més joves, els Campaments Generem. Una iniciativa que pretén oferir un espai de reflexió centrada en desmuntar els mites i estereotips que giren al voltant dels rols de gènere amb els que convivim dia a dia.

 

Totes aquestes activitats no serien possibles sense la feina voluntària de milers de joves que en el seu rol de caps d’unitat desenvolupen una tasca pedagògica que contribueix al creixement d’infants i joves. Des de l’escoltisme, es posa en valor aquesta implicació altruista i s’aposta per objectius pedagògics que potenciïn la capacitat d’aprenentatge i la superació personal, així com la feina en equip i el compromís amb el grup. Per tant, els campaments són una oportunitat perfecte per treballar tot això i viure una experiència allunyada de l’entorn quotidià que ofereix noves expectatives i aventures.

Durant aquests primers dies de primavera, ja sigui gaudint del paisatge muntanyós del Cadí o fent una primera aproximació a les platges del Cap de Creus, infants i joves descobriran i participaran de les activitats que els i les seves caps han preparat, o en el cas de les branques més grans que ells i elles mateixes han organitzat. Milers d’escoltes ja preparen les motxilles per tenir-ho tot a apunt per gaudir dels campaments de primavera.

 

 

Sobre l’Escoltisme i Guiatge

L’Escoltisme i Guiatge és un moviment educatiu juvenil que, des del voluntariat, educa en la participació democràtica i el compromís cívic, amb la natura com a espai idoni per a l’aprenentatge. A nivell mundial està format per 50 milions de persones, formant el moviment d’educació en el lleure més extens.

A Catalunya, l’escoltisme i el guiatge està format per més de 20.000 infants i joves i està present arreu del territori a través de 208 agrupaments.  Tots aquests agrupaments són membres de la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge pertanyents a alguna de les tres entitats d’escoltisme que hi ha a Catalunya; Acció Escolta de Catalunya, Escoltes Catalans i Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, que actualment es troben en un procés d’unitat, avançant cap a una identitat col·lectiva i una unitat d’acció de l’escoltisme i guiatge oberta i catalana.

Categories