El temps que els infants i joves passen de campaments equival a 6 setmanes d’escolarització en nombre d’hores educatives
Els campaments d’estiu és el moment en què es materialitza el projecte desenvolupat al llarg del curs pels infants i joves, tot incrementant-ne el nivell d’implicació i responsabilitat segons l’edat
Les opcions de campaments són variades: uns campaments a la natura, una travessa a peu o en bicicleta, una activitat internacional o un servei a la comunitat
Barcelona, 19 de juny de 2013. Més de 18.000 infants i joves participaran aquest estiu en algun dels 800 campaments que organitzen els 200 agrupaments de la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge (FCEG). Els campaments tenen una durada d’entre una i dues setmanes i en són protagonistes infants i joves d’entre 6 i 19 anys. El cost mitjà és de 15-20 euros per infant i dia, incloent-hi el transport, el menjar, l’allotjament, l’assegurança i les activitats.
Els campaments escoltes i guies no són una activitat d’estiu puntual, sinó que formen part del projecte educatiu que els nens i nenes o joves duen a terme durant tot el curs al seu agrupament, en les trobades que fan cada dissabte. En aquestes trobades els mateixos infants i joves ajuden a organitzar els campaments, assumint diferents responsabilitats segons la seva edat: decidir els menús, escollir el destí, preparar la ruta, fer activitats per recollir fons per finançar-los, etc. Tot plegat respon a la filosofia educativa de l’escoltisme i el guiatge i serveix per treballar valors com el compromís, la responsabilitat o el servei a la societat.
Les principals tipologies de campaments que practiquen els agrupaments, sempre en funció de l’edat i els interessos del grup, són:
Campaments a la natura: campaments estables amb tendes en ple medi natura l,i disposant de l’imprescindible per aprofitar aquest entorn privilegiat com a font d’aprenentatge i d’aventura inesgotable. Aquesta és l’opció més comuna, sobretot per als més menuts.
Rutes i travesses: consisteix a realitzar una ruta de muntanya o per altres indrets de natura adients, tot pujant cims, descobrint les valls, i, quan cau la nit, buscar el cobert d’un refugi o fer bivac, si la nit ho permet. Aquests campaments permeten als joves trobar-se amb ells mateixos, avançar amb l’esforç, descobrir el país i el territori, i com sempre, fer-ho amb la confiança i la complicitat del grup i fent treball en equip.
Activitats internacionals: consisteix a participar a alguna de les nombroses propostes de campaments internacionals o d’intercanvis que ofereix el moviment escolta i guia a nivell internacional. Així, la dimensió internacional també obre tot un seguit de noves oportunitats educatives fruit de la diversitat cultural. Normalment és una opció recurrent per a les unitats de més edat. Enguany, més de 100 joves de la FCEG participaran a la Jambee, un campament de més de 2.000 joves organitzat pels escoltes Belgues.
Activitats d’aprenentatge i servei: en què els nens i nenes fan un servei a la comunitat al mateix temps que aprenen nous coneixements, habilitats, competències o valors. El servei pot ser de tipus mediambiental (per exemple, recuperar un tros de bosc malmès per un incendi) o bé de caràcter social (per exemple, ajudar a rehabilitar cases en barris empobrits i sensibilitzar sobre el dret a un habitatge digne).
Els infants i joves van de campaments acompanyats pels seus caps, que és el nom que reben els milers de joves educadors voluntaris que, amb l’aval del títol de monitor/a o director/a de lleure de la Generalitat de Catalunya i altres formacions pròpies, fan durant tot el curs una tasca educativa totalment voluntària i sense cap mena de remuneració econòmica.
Sense aquests milers de joves voluntaris no seria possible l’existència de l’escoltisme i el guiatge, un moviment d’educació en el lleure format per 40 milions de persones a tot el món i amb 18.500 membres i gairebé un segle d’història al nostre país.