L’escoltisme català defensa el voluntariat associatiu davant del Projecte de llei del Voluntariat

L’escoltisme català defensa el voluntariat associatiu davant del Projecte de llei del Voluntariat

La Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge (FCEG) ha comparegut aquesta tarda davant de la Comissió de Benestar, Família i Immigració del Parlament de Catalunya per donar la visió de la comunitat escolta i guia davant del Projecte de llei del Voluntariat.

Aquest projecte de llei va ser aprovat pel Parlament de Catalunya el passat 10 de desembre del 2013 i actualment es troba en fase de tramitació, un moment en el qual les entitats i institucions que es veurien afectades per la futura llei poden aportar les seves opinions. La FCEG, juntament amb altres entitats del món associatiu, durant el 2014 va emetre un primer comunicat sobre el projecte de llei.

En la compareixença d’avui, la comissió del Parlament ha considerat adient que l’escoltisme i el guiatge català – que aplega més de 4.500 joves voluntaris associats- donés la seva visió del tema i les seves expectatives davant d’una possible nova regulació d’aquest àmbit.

Des de la FCEG, considerem que aquest projecte de llei no reflecteix el model associatiu de voluntariat amb el qual funcionem i pel que apostem.

En Jose Cayuela i l’Elena González han explicat que les entitats escoltes i guies (com moltes altres entitats del país) funcionen a través d’un model on els voluntaris no assumeixen tasques puntuals sinó que són responsables i participen en les decisions que afecten al conjunt del projecte associatiu. S’aposta per aquest model per dues raons. D’una banda, per coherència organitzativa, perquè el funcionament intern de l’entitat transmeti els valors de la mateixa. Per l’altra, per motius d’aprenentatge, és a dir, perquè els joves que formen part de l’entitat aprenguin, a través de la pràctica, els valors i les competències necessàries per participar en entorns democràtics. En aquest sentit,  els dos representants han posat de manifest que l’escoltisme i el guiatge no se sent representat en aquest projecte de llei perquè no es contempla la realitat associativa. Un fet que és inacceptable donat que menysté el model de voluntariat que articula i amb què educa el moviment escolta i guia.

Per aquest motiu, els representants de la FCEG han demanat a la comissió que està tramitant aquesta llei que tingui present aquest model associatiu a l’hora de legislar, tot posant l’accent en els projectes associatius i no només en els voluntaris, i que les mesures que es prenguin representin, fomentin i donin suport a l’associacionisme.

Vídeo de la compareixença:

Podeu veure el vídeo complet a aquest enllaç.

Compareixença de Jose Cayuela:

Compareixença d’Elena González:

Resposta de Jose Cayuela:

Resposta d’Elena González:

Categories