Com la mateixa Organització de les Nacions Unides (ONU) afirma, cal «posar fi a la pobresa en totes les seves formes a tot el món» reconeixent explícitament que aquesta és el resultat no de la manca d’una sola cosa, sinó de molts diferents factors interrelacionats.
Això significa que per entendre completament la pobresa en les seves múltiples dimensions, hem d’anar més enllà d’observar-la com la falta d’ingressos o el que es necessita per al benestar material, com l’alimentació, l’habitatge, la terra i altres actius.
Els escoltes i guies entenem del que parla l’ONU. Nosaltres som inconformistes de mena i no en tenim prou en detectar una problemàtica sinó que n’anem a buscar les causes amb una mirada crítica. Sabem que només d’aquesta manera podem afrontar els problemes i transformar les realitats del nostre entorn per tal de deixar el món millor de com l’hem trobat.
Un gran exemple d’aquest treball en l’escoltisme i guiatge català és La Murga, un projecte d’Aprenentatge i Servei impulsat per Escoltes Catalans i obert a la participació de tots els agrupaments de la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge (FCEG) en què joves de 15 a 18 anys rehabiliten any rere any pisos de persones en risc d’exclusió social al districte de Ciutat Vella de Barcelona i al Casc Antic de Lleida.
El projecte té com a objectius millorar les condicions de vida dels col·lectius en risc d’exclusió social fomentant accions locals i contribuint a la defensa dels drets humans a través de la millora de les condicions d’habitabilitat dels pisos. La rehabilitació d’aquests espais i la implicació amb els i les joves afavoreixen la inclusió social dels veïns i veïnes participants.
Així doncs, la importància no es troba només en les tasques de rehabilitació dels habitatges (pintura, reparacions, recollida de mobles vells…) sinó en aquesta convivència que genera una actitud crítica en els i les joves sobre les condicions de vida de molta gent que viu en els barris degradats, amb la intenció de desemmascarar els mecanismes que generen la problemàtica.
Els i les joves cooperen amb els i les veïnes per millorar les seves condicions de vida mitjançant la rehabilitació dels pisos i entenent així una mica millor les arrels de les desigualtats socials a les nostres ciutats i barris.
El divendres passat, el projecte va celebrar els seus 20 anys treballant pel dret a l’habitatge digne. Dues dècades on més de 1.000 joves escoltes i guies han rehabilitat quasi 200 pisos. L’acte de celebració va reunir alguns dels i les antigues participants per compartir les seves experiències, rememorar moments viscuts i seguir deixant empremta.
Vint anys han passat des de la primera Murga, i molts més anys vindran en els quals l’escoltisme i el guiatge seguirà posant un gran de sorra per assolir l’eradicació de la pobresa.