NdP: Més de 600 campaments per fer viure a infants i joves de tot el territori l’aventura de l’escoltisme

NdP: Més de 600 campaments per fer viure a infants i joves de tot el territori l’aventura de l’escoltisme

Les vacances escolars són un moment ideal per traslladar a la muntanya el projecte educatiu que cada setmana desenvolupen al “cau” molts infants i joves en els més de 200 agrupaments escoltes i guies que hi ha a Catalunya. Amb una durada d’entre 2 i 5 dies, en forma de campament, ruta o camp de treball, aquests dies de Setmana Santa s’organitzen a Catalunya més de 600 campaments en què hi participaran prop de 13.000 infants i joves d’entre 6 i 18 anys, gràcies a la tasca voluntària dels caps o monitors voluntaris. Segons Ignasi Llobera, president de la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge, “les sortides i el campaments són els moments en que l’experiència escolta i guia pren més sentit i es viu amb més intensitat, en convivència amb la natura, amb els altres i amb un mateix”

 

Ja fa dies que infants, joves, caps i famílies de molts agrupaments escoltes i guies de Catalunya ultimen els preparatius per als campaments de primavera. I és que també els més petits tenen un paper important a l’hora d’organitzar un campament: escollir el destí, planificar el transport, ajudar a definir-ne les activitats, preparar el material, buscar finançament… Ignasi Llobera, president de la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge, assegura que “tot comença dies abans al cau –lloc on l’agrupament realitza les activitats cada dissabte–, preparant-lo com un projecte de grup i amb les aportacions dels propis infants i joves”.

 

En els més de 600 campaments, rutes o camps de treball que es realitzaran aquests dies per tot el territori, l’escoltisme i guiatge trasllada la seva proposta educativa al costat de la natura, amb la descoberta, l’aventura, la convivència i el progrés personal com a eixos principals. Segons Llobera, “les sortides i els campaments són els moments en què l’experiència escolta i guia pren més sentit i es viu amb més intensitat, en convivència amb la natura, amb els altres i amb un mateix”.

 

Això és possible gràcies als caps o monitors/ voluntaris que dissabte rere dissabte desenvolupen la seva tasca educativa situant l’infant i el jove com a autèntics protagonistes del seu creixement, des d’una proposta d’educació en valors i amb un mètode pedagògic propi basat en l’educació per a l’acció, el progrés personal, el contacte directe amb la natura, el servei, el grup, el treball en equip i el compromís com a motors de transformació social per “deixar el món millor de com l’hem trobat”.

 

La majoria de campaments començaran el proper dissabte, coincidint amb l’inici de les vacances escolars. Segons l’edat dels participants i els interessos del grup, poden ser uns campaments a la natura, una ruta o travessa, un camp de treball –o activitat d’Aprenentatge i Servei– o bé qualsevol d’aquests formats però fora del nostre país, descobrint l’escoltisme i guiatge a nivell internacional. Escoltisme i guiatge català

Escoltisme i guiatge català
Constituida el 1977, la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge (FCEG) és l’entitat d’escoltisme i guiatge català reconeguda per les organitzacions mundials d’escoltisme i guiatge, un moviment educatiu, juvenil i voluntari amb més de cent anys d’història, present a més de 160 països i amb més de 45 milions de membres, esdevenint el moviment de joves més nombrós del món.
La missió de l’escoltisme i el guiatge és l’educació dels infants i joves perquè esdevinguin persones responsables, actives i compromeses socialment.
A Catalunya, l’escoltisme i el guiatge impliquen més de 20.000 infants i joves que participen d’aquest gran projecte educatiu des d’un dels 200 agrupaments repartits per tot el territori català. Això és possible gràcies a la dedicació i el compromís de més de 4.000 caps o monitors/es que desenvolupen la seva tasca educativa i associativa des del voluntariat.
Les associacions que formen part de la FCEG són Acció Escolta de Catalunya (AEC), Escoltes Catalans (EC) i Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG) i és a través de la FCEG que els agrupaments i els seus membres formen part de l’Organització Mundial del Moviment Escolta (WOSM) i l’Associació Mundial de Noies Guia i Noies Escolta (WAGGGS).

Categories