Recursos de natura i muntanya

Recursos de natura i muntanya

L’any 2002 es va celebrar l’Any Internacional de les Muntanyes de les Nacions Unides i des de llavors es va establir el dia 11 de desembre com a Dia Internacional de la Muntanya, per crear consciència de la importància que tenen les muntanyes per a la vida, per senyalar les oportunitats i les limitacions que afronta el desenvolupament de les zones de muntanya, per crear aliances que produeixin un canvi positiu a les muntanyes i les terres altes del món. L’any 2002 es va crear també l’Aliança Internacional per al Desenvolupament Sostenible a les Regions de Muntanya coneguda com a Aliança per les Muntanyes (Cimera Mundial sobre Desenvolupament Sostenible, Johannesburg).
 
Com que “amb gran rellevància, tot i que no de forma única, trobem en la muntanya un espai on els escoltes i les guies desenvolupem amb plenitud i profunditat els nostres ideals i projectes” i és a la natura on l’escoltisme pot explotar al màxim la seva proposta educativa, us presentem enllaços d’espais i recursos per treballar-hi.
 
Equips de Natura i Muntanya
 
Operació muntanya. És la proposta que fan les demarcacions de Barcelonès i la Catalunya Central de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, conjuntament amb les altres entitats de la FCEG (Escoltes Catalans i Acció Escolta), per crear un espai de trobada i intercanvi per caps en actiu, sobre la natura i la muntanya.
 
EMU (Equip Muntanya). És la proposta d’Escoltes Catalans per promoure la muntanya tant en temes tècnics com pedagògics entre els i les caps a través de sortides, assessorament i recursos.
 
Projecte ambienta’t. És la comissió de natura de la demarcació de Girona de MEG. Va néixer d’Escoltisme i Guiatge per l’Empordà, un grup de treball que es va crear a partir dels incendis produïts a l’Empordà l’estiu del 2012 per mantenir el voluntariat de l’escoltisme i guiatge mentre no començava el curs als agrupaments.
 
Associació Excursionista Escoltes i Guies. Si fas activitats de muntanya, prepares un viatge i preveus fer excursions en un altre país, probablement necessites una llicència federativa que et permeti participar en aquestes activitats i disposar d’una assegurança.
 
Recursos
 
Web Natura i Muntanya de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
 
Kits per a uns campaments sostenibles de l’Equip de medi ambient d’Acció Escolta que busca protegir la natura a través de projectes com la distribució de kits consistents en recursos i materials útils durant els dies d’acampada.
 
Tracks d’excursions. Sortides a peu, en bici i ascensions a prop dels terrenys d’acampada de la xarxa de Campaments i Més. Els trobareu a cada una de les fitxes dels terrenys.
 
Escoltionisme. Tots hem anat d’excursió més d’una vegada… però, som conscients del potencial educatiu que tenen les sortides a la muntanya? Aquest llibre t’ajudarà a descobrir, o a redescubrir, l’excursionisme com a eina pedagògica bàsica per a l’escoltisme.
 
Fem campaments!. L’any 2001 l’ATAC (Associació d’Entitats pel Foment dels Terrenys d’Acampada de Catalunya) va editar aquesta publicació amb la intenció de recollir els mínims imprescindibles que els campaments han de reunir per garantir-ne la qualitat desitjada. Segueix essent un document molt útil tan pels caps com per les persones i administracions que es relacionen d’una manera o altra amb les acampades.
 
 

Categories