És temporada de Passos!

És temporada de Passos!

Els “Passos” s’ha anat desenvolupant en el si de l’escoltisme, fent camí en el temps i amb les persones. Simbolitza el pas d’unitat, d’etapa o de branca, i el creixement dels infants i joves dins l’agrupament. Tothom coincideix en que aquesta celebració tradicional escolta és màgica i memorable. Però per què? En què consisteix aquesta celebració?

 

Al començament de cada curs, els agrupaments escoltes es troben a la festa de Passos. Tot i que cada agrupament ho celebra a la seva manera, se sol tractar d’una celebració solemne i formal que simbolitza l’entrada i la  sortida dels membres en les unitats. És a dir, en la mesura que els nois i noies van creixent dins l’escoltisme, passen d’una unitat a una altra i, en aquesta celebració, es materialitza el canvi o pas d’etapa. Així doncs, amb el nom de “el Pas”, “la Passa” o “els Passos” es coneix la celebració d’inici del curs escolta.

 

En la festa del Pas de Branca hi intervenen tots els membres de l’Agrupament. En primer lloc els que ja en formaven part i que, o bé romanen a la mateixa unitat, o bé passen a la següent. En segon  lloc, els que acaben d’arribar i que són acollits per primer cop a la unitat corresponent. També, aquells que per diversos motius deixen l’Agrupament formalitzen el seu comiat en la festa del Pas. Es considera que els que deixen l’Agrupament ja estan preparats per a continuar desenvolupant l’escoltisme en la seva vida i en el servei als altres.

 

 

Igualment, el Pas és pels que es queden a la unitat, però que acumulen un any més de vivència i tenen un paper important d’acollida dels nous membres. El Pas és un bon moment per plantejar els aspectes més essencials del curs. I també és un bon moment per valorar tot allò  après i per plantejar-se objectius i propòsits de cara al nou curs que s’inicia.

 

El símbol del pas

El pas permet fer una de les accions més quotidianes que és la de poder caminar. La imatge del pas la podem aplicar en l’experiència de viure, en l’experiència humana de créixer. La vida és  com un camí en el qual les persones anem avançant, pas a pas, de petits a grans. Un camí en el  qual anem creixent en saviesa, en humanitat, en esperit, etc.

 

 

El pas és, doncs, una ritualització de l’experiència humana de créixer. En l’escoltisme implica recollir allò viscut, programar allò a realitzar i obrir-se encara més en el procés educatiu de l’Agrupament.

 

La celebració

Els Passos són doncs una celebració, és una festa, és una manera de compartir públicament una alegria. En aquest cas, l’alegria d’avançar per les etapes del camí escolta, que té una dimensió de celebració o cerimònia perquè segueix un guió prèviament preparat, amb símbols, cants, textos i gestos. Tot l’Agrupament és convidat a la festa del Pas. Hi ha agrupaments que celebren el Pas de manera privada – només els membres de les unitats – i n’hi ha que obren la festa també als pares i antics escoltes.

 

Els membres de la unitat que es queden en aquest nou curs preparen un text de comiat pels seus companys que passen d’unitat i un text de benvinguda pels que s’incorporen a la unitat tan si vénen d’una altra unitat o si són nous a l’Agrupament. Els membres que se’n van de la unitat preparen el que s’anomena comiat i és per adreçar unes paraules a aquells companys que es queden. Així com si hi ha canvis entre els caps, aquests també preparen alguna cosa. És costum en alguns caus de donar un petit obsequi o regal als que passen d’unitat.

 

 

A aquells que passen de branca, se’ls fa passar una prova, que té per únic objectiu el fet de simbolitzar la preparació per fer el pas. Les proves no són dificultoses, però sí que han de permetre mostrar alguna habilitat. Per exemple, saltar una certa distància (entre dues motxilles o dues pedres), aixecar un pes, contestar una pregunta, etc.

 

Alguns agrupaments aprofiten la celebració per donar els fulards als nous membres, un dels principals símbols que identifica als escoltes i les guies i amb el qual se senten representats.

 

Article basat en textos de la publicació “La Festa del Pas” de la Demarcació de Girona de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya.

 

Passes MONXA 2015 from Bruna Ricart on Vimeo.
 
 
Article publicat originàriament el setembre de 2017.

Categories