La ciutat de Vic ha acollit aquest cap de setmana més de 700 joves en el Congrés de Caps que celebra per primera vegada l’escoltisme català. Una cita clau per la definició del futur del moviment on s’ha tancat la proposta de nova associació única d’escoltisme, oberta i catalana, que es durà a votació el proper mes de novembre.
Sota el lema ‘Conscients del repte!’ el congrés ha estat l’espai per culminar un procés participatiu que es va engegar l’any 2009 per la construcció d’aquesta associació única. Durant aquests anys s’ha treballat la creació d’una identitat i uns objectius col·lectius amb la voluntat d’aconseguir dur a terme més i millor escoltisme i un major impacte, fent de l’escoltisme català un referent en l’educació d’infants i joves del nostre país.
Aquest curs els membres de les tres entitats han pogut fer un exercici previ de reflexió, que han anomenat pre-Congrés, a través de diverses trobades i d’una plataforma virtual de participació que ha culminat aquest cap de setmana.
Caps (monitors/es voluntaris/àries) i responsables associatius de les tres entitats escoltes de Catalunya van arribar el dissabte al matí a Vic per debatre les bases de la nova associació, i per afrontar els reptes de futur de l’escoltisme català a la tarda. Una dotzena de ponències i tallers, dinamitzats per entitats i persones expertes, que van abordar temàtiques com per exemple participació i associacionisme, educació, cooperació i compromís social.
Diumenge, reunits en Consells i equips, els i les joves participants han valorat les conclusions presentades el dia anterior i han decidit el sentit de la seva votació. Quedant tancada, d’aquesta manera, la proposta de base de la nova associació que es durà a votació el proper mes de novembre a les Assemblees Generals de les tres entitats.
El Congrés de Caps ha culminat amb un acte de cloenda institucional que ha comptat amb la presència del recent nomenat Conseller de Treball, Afers socials i Famílies, Chakir El Homrani, que ha destacat la tasca de l’escoltisme català en el “desenvolupament de persones crítiques, que són la base d’una societat lliure, justa i democràtica”. Josep-Ramon Soldevila, Regidor de Medi Ambient i Món Rural i Ciutadania i Igualtat a l’Ajuntament de Vic, per la seva banda ha agraït que s’hagi triat la ciutat per celebrar aquest Congrés, i la membre del Consell Mundial de l’Associació Mundial de Noies Guia i Noies Escolta (WAGGGS), Katerina Agorogianni, ha remarcat que “el treball de la coeducació i l’alta participació per part de les dones és un exemple per a l’associació mundial guia”.
Més enllà del treball, un altre dels objectius ha estat establir vincles amb altres escoltes que, com ells i elles, treballen per “deixar el món millor del que l’han trobat”. Aquesta és la missió de l’escoltisme a nivell internacional i també la base d’aquest procés d’unitat, que neix amb la voluntat de respondre a les necessitats de la societat catalana actual.
L’acte ha estat organitzat per la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge amb la participació de les seves entitats membres Acció Escolta de Catalunya, Escoltes Catalans i Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, i ha comptat amb el suport de la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya (XANASCAT), la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Vic.