* Durant la Setmana Santa, s’organitzaran campaments per part dels més de 200 agrupaments i un total de 14.000 joves, membres de la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge (FCEG).
* Aquests campaments fan de la natura i el grup una oportunitat única per educar en valors a través d’activitats, jocs i convivència.
* Les opcions de campaments són variades: des d’uns campaments a la natura, passant per una travessa o fins i tot, efectuant un servei a l’entorn.
Enguany, milers d’infants i joves escoltes marxaran de campaments de primavera a Catalunya o a l’estranger. Els més de 200 agrupaments que conformen la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge dedicaran les vacances escolars de Setmana Santa a aquesta activitat que es caracteritza per ser l’ADN de l’escoltisme des dels seus inicis.
Entre el 13 i el 22 d’abril, 14.000 infants i joves escoltes de Catalunya aniran de campaments; la durada, el destí i la temàtica variarà segons cada agrupament i el que hagin treballat prèviament. Majoritàriament, aquestes sortides acostumen a ser d’entre tres i cinc dies i serviran per descobrir una pinzellada d’allò que viuran durant els campaments d’estiu. Les localitzacions escollides, majoritàriament, son terrenys d’acampada que ja esta equipats i preparats per acollir les branques dels agrupaments.
El format i el destí dels campaments s’adapta segons les inquietuds dels membres de la branca i el centre d’interès escollit. Així doncs, trobem que els campaments a la natura són els més estesos entre les branques formades pels infants més petits i que són tot un repte d’aprenentatge i d’aventura inesgotable. Mentre que algunes de les branques de joves opten per les rutes i travesses per tal d’avançar en el creixement personal i reforçar la confiança i complicitat del treball en equip mentre descobreixen el territori. Existeix un altre tipus de campaments que són aquells dedicats a realitzar activitats d’Aprenentatge Servei. És a dir, dediquen aquests dies a fer un servei a la comunitat que a la vegada els serveix d’aprenentatge. En general són serveis vinculats al medi ambient però també n’hi ha de caràcter social, com per exemple els relacionats amb la rehabilitació de llars de persones en risc d’exclusió social.
Cal destacar, també, un altre exemple de campaments centrats en la formació dels i les més joves, els ‘Campaments Generem’. Una iniciativa que pretén oferir un espai de reflexió centrada en desmuntar els mites i estereotips que giren al voltant dels rols de gènere amb els que convivim dia a dia.
Aquestes activitats no serien possibles sense la dedicació voluntària de milers de joves que en el seu rol de caps d’unitat desenvolupen una tasca pedagògica que contribueix al creixement d’infants i joves. Des de l’escoltisme, es posa en valor aquesta implicació altruista i s’aposta per objectius pedagògics que potenciïn la capacitat d’aprenentatge i la superació personal, així com la feina en equip i el compromís amb el grup. Per tant, els campaments són una oportunitat perfecte per treballar tot això i viure una experiència allunyada de l’entorn quotidià que ofereix noves expectatives i aventures.
Durant aquests dies de primavera, ja sigui gaudint del paisatge muntanyós del Cadí o fent una primera aproximació a les platges del Cap de Creus, infants i joves descobriran i participaran de les activitats que els i les seves caps han preparat, o en el cas de les branques més grans que ells i elles mateixes han organitzat. Milers d’escoltes ja preparen les motxilles per tenir-ho tot a punt per gaudir dels campaments de primavera.