Branques de famílies: una oportunitat per millorar la cohesió a l’agrupament

Branques de famílies: una oportunitat per millorar la cohesió a l’agrupament

És dissabte a primera hora de la tarda, al local del cau fa estona que s’hi han trobat els i les caps per preparar l’activitat del dia. Cap a les 16h comencen a arribar joves i també alguns infants acompanyats de mares i pares. Durant dues o tres hores gaudiran de l’escoltisme mentre aprenen i comparteixen amb les altres persones de l’agrupament o la unitat. Però en tot aquest context, quin paper tenen les mares i els pares? I si fessin cau també? Doncs això mateix és el que han decidit fer en alguns agrupaments. A l’AEiG Tsunami, a l’AE Pau Casals i a l’AEiG Pius Xè, entre d’altres, han creat una unitat per a mares i pares.

 

En moltes ocasions la relació de les famílies amb l’agrupament es redueix a un paper econòmic o a la participació puntual en alguna activitat. Però hi ha alguns casos en què ja sigui des de l’equip de caps o des les pròpies famílies, neix la voluntat de reforçar aquest vincle. I sembla que la recepta que més bon resultat obté és la creació d’una unitat per a famílies.

 

La celebració del 60è aniversari de l’AEiG Pius Xè ha estat l’excusa perfecte d’aquest curs per impulsar una branca de famílies. Tot just estan començant i malgrat ja han fet activitats i formacions com a unitat encara no tenen nom. En canvi, la unitat Pou de Vida de l’AEiG Tsunami fa gairebé deu anys que existeix i l’elecció del nom va ser el resultat del Primer Raid de la unitat en què van haver d’anar realitzant proves, entre les quals l’elecció del nom. Tal com expliquen membres de la unitat, la tria va anar així: “l’atzar, va voler que en obrir el sobre que contenia aquesta prova, ens trobéssim davant d’un cartell de senyalització on es llegia El Pou de Vida, que feia referència a un mas del terme de Folgueroles, d’aquí el nostre nom”.

 

Una altra unitat de famílies és la de Mamuts de l’AE Pau Casals. L’elecció del seu nom prové d’una anècdota fruit d’una reunió de caps: “durant un consell ordinari en què preparàvem la reunió d’inici de curs amb els pares i mares, estàvem pensant idees per engrescar-los a formar part de la unitat i se’ns va ocórrer que tenir un nom propi podria ser positiu”. Per això, expliquen que “quan algú va dir el de Mamuts vam riure molt i ens va semblar tan irònic, picant i divertit alhora que ens va encantar”.

 

 

Mamuts: branca de famílies de l’AE Pau Casals (fotografia extreta del facebook de l’agrupament)

Amb nom o sense, amb més o menys trajectòria, aquestes tres branques fan activitats i projectes com a escoltes que són. “Fem els caus com si es tractés d’una branca més, busquem inquietuds que tinguin, petits projectes que vulguin fer, alguna excursió. També els fem formacions de les coses que fem al cau”, expliquen les caps de l’AEiG Pius Xè.

 

Lleure, ecologia, cultura… són diverses les temàtiques que aborden amb les activitats que fan des de Pou de vida i que sempre són obertes a altres mares i pares de l’agrupament. La unitat de Mamuts enguany ha superat les expectatives que s’havia marcat i, a part d’una excursió i una sortida de cap de setmana, també ha realitzat un projecte. Les seves caps expliquen que “van organitzar unes jornades d’economia social amb xerrades de diversos experts, entre ells l’Arcadi Oliveres, i hi van assistir un centenar de persones del poble”.

 

Malgrat la diferència d’edat i d’inquietuds que puguin tenir, una tarda de cau de famílies no dista tant d’una tarda de cau de la resta de branques. Tot i que al principi els i les filles de Mamuts van tenir algun recel al fet que els seus pares i les seves mares formessin una branca a l’agrupament. “Ho veien com una intromissió i no tenien gaire clar quin rol agafaríem dintre el cau”, expliquen membres de Mamuts i apunten que finalment “ho han vist com un espai nostre, a part del seu i ho han anat normalitzant”.

Branca de famílies de l’AEiG Sant Pius Xè (fotografia extreta del facebook de l’agrupament)

Aquesta implicació és un aspecte clau per reforçar els lligams amb l’escoltisme i el fet que les famílies formin una branca més de l’agrupament fa que la feina dels i les caps en surti reforçada. D’aquesta manera, dos pilars referents de l’educació d’infants i joves poden treballar amb més coordinadació i comunicació. “Quan les famílies col·laboren i s’interessen pel que fem, no només ens ajuden, sinó que li donen encara més sentit a la nostra feina i fan millor el projecte del CAU”, indiquen membres de l’AE Pau Casals.

 

I és que aquest compromís amb el moviment escolta ja ve de lluny ja que, en algun dels casos, les que ara són mares i pares havien estat infants de caus o esplais. Per això molts ja coneixien l’escoltisme abans fins i tot de portar els seus fills o filles a l’agrupament.

 

Pou de Vida: branca de famílies de l’AEiG Tsunami.

Amb tot, els tres agrupaments coincideixen en fer una valoració molt positiva de les branques de famílies. La participació sempre és benvinguda, per això a l’AEiG Pius Xè els agradaria que hi entressin a formar part “famílies de branques petites o que fossin noves a l’agrupament ja que els ajudaria a entendre més el món del cau”. En aquesta línia, a l’AE Pau Casals també voldrien fer créixer la seva branca de Mamuts i que a part de mares i pares, estigués formada per ex-caps de l’agrupament. Finalment a l’AEiG Tsunami destaquen que tot i tenir diverses obligacions i disposar de poc temps lliure, la branca de famílies participa de totes les activitats, i tal i com diuen els mateixos membres: “scout un dia, scout per sempre”.

 

Els i les caps d’aquestes branques mostren el seu agraïment per la implicació i la voluntat de continuar endavant, així doncs sembla que tenen el futur assegurat. Algunes voldrien fer més activitats, d’altres a poc a poc s’empoderen per acabar dinamitzant la branca elles mateixes o volen que en perduri el caràcter lliure i canviant, però totes estan obertes a noves incorporacions i amb ganes de reforçar la vinculació amb l’escoltisme.

Categories