Inici Notícies Comunicats Posicionament de la Xarxa d'Associacionisme de Catalunya davant del projecte de llei del Voluntariat

Posicionament de la Xarxa d'Associacionisme de Catalunya davant del projecte de llei del Voluntariat

A continuació podeu llegir el posicionament integre que ha emès la Xarxa d’Associacionisme de Catalunya – de la qual la FCEG forma part – en relació al projecte de llei de Voluntariat que està tramitant el Parlament de Catalunya:

La Xarxa d’Associacionisme de Catalunya és un espai de coordinació i intercanvi entre diferents federacions i plataformes d’entitats de base associativa per compartir necessitats i reptes conjunts i respondre-hi de manera inclusiva amb l’objectiu de visualitzar i enfortir la societat civil al nostre país.

Des d’aquest espai, defensem la participació social de la ciutadania i apostem per un voluntariat o implicació de matriu associativa, basat en la participació col·lectiva, l’absència de lucre, la democràcia interna i l’impacte i transformació personal, local i global. Ens identifiquem, doncs, amb l’associacionisme com a punt de trobada d’aquesta realitat. Per aquest motiu apostem per l’associació com a forma jurídica de referència per respondre a aquesta realitat, tot i que no és l’única possible, i valorem també la participació no formal.

En relació al projecte de llei de voluntariat, l’estiu del 2014 i després d’un important debat, ja vam fer un seguit de reflexions en relació a l’associacionisme i el voluntariat. És en el marc de l’esmentada xarxa que ha sorgit aquest nou text, obert també a altres federacions d’entitats.

 • Apostem per un nou redactat de la llei, més inclusiu amb la diversitat existent i que pugui recollir més adequadament l’extensa realitat associativa. També apostem per incloure aquells elements positius de l’actual articulat, com és que l’administració no gestioni projectes ni activitats de voluntariat.
 • Demanem que una llei d’aquestes característiques es basi en polítiques de foment i suport (reconeixement, visibilitat, espais, finançament, fiscalitat, promoció, foment de la participació, protecció davant d’altres normatives…).
 • Per tal que la llei ajudi a fomentar un voluntariat o implicació de matriu associativa, demanem que faciliti l’activitat de les associacions i altres entitats de base associativa i, alhora, reguli la resta d’entitats sense ànim de lucre que tenen projectes de voluntariat, amb l’objectiu de garantir-ne la bona gestió i promoure models basats en la participació.

Per tot això, considerem que cal una llei per al foment i suport a l’associacionisme que inclogui els aspectes particulars referits al voluntariat. Entenem que aquesta opció ajudaria a resoldre la complexitat existent en l’àmbit d’aplicació de l’actual projecte de llei. En aquest sentit, i abans de redactar un articulat adaptat a aquest enfocament, voldríem demanar al vostre grup parlamentari quin és el grau d’acord amb aquesta proposta.

Les entitats sotasignats són:

– Consell Nacional de la Joventut de Catalunya
– Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya
– Moviment Laic i Progressista
– Federació d’Associacions de Gent Gran Catalunya
– Lafede.cat
– Confavc
– Federació d’Ecologistes de Catalunya
– Consell d’Associacions de Barcelona
– Consell de la Joventut de Barcelona
– Federació Catalana d’Entitats Corals
– Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge
– Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya

Notícia relacionada:

 • És temporada de Passos!

  Els “Passos” s’ha anat desenvolupant en el si de l’escoltisme, fent camí en el…
 • Aquest curs, “Conscients del repte!”

  L’escoltisme i guiatge català enceta aquest curs sota el lema “Conscients del repte!” mira…
 • Torna el PIOCAM! Te’l perdràs?

  L’estiu del 2018 tornarà a tenir lloc el campament internacional escolta de Pioners i Cara…
Carregar més articles relacionats
Carregar més a Comunicats
Els comentaris estan tancats.

També pots llegir

L’escoltisme català dona suport a la vaga d’educació els dies 28 i 29 de novembre

    L’escoltisme català, com a part de la comunitat educativa, compromès amb el …