Quatre agrupaments catalans acullen un intercanvi sobre memòria històrica i interculturalitat amb escoltes de Bòsnia i Montenegro

Quatre agrupaments catalans acullen un intercanvi sobre memòria històrica i interculturalitat amb escoltes de Bòsnia i Montenegro

Un grup de 70 escoltes i guies de Bòsnia, Montenegro i Catalunya realitzen un projecte conjunt per treballar la memòria històrica, la construcció de pau i la interculturalitat.

Els i les joves participants en aquest campament tenen entre 17 i 19 anys, i han estat durant tot el curs preparant el projecte que té lloc entre el 17 i el 27 d’agost en diversos indrets del territori català. Aquesta és la primera vegada que les entitats escoltes d’aquests tres països realitzen de forma conjunta un projecte d’aquesta envergadura. De fet, durant l’estiu del 2014 un grup de 20 joves catalans va anar a Bòsnia a realitzar una primera part d’aquest projecte que enguany continua amb la visita dels joves bosnians i amb la incorporació dels montenegrins.

Durant l’intercanvi, els escoltes compartiran la història dels seus respectius països, tot posant especial èmfasi en els darrers conflictes armats que ha viscut cada territori. Això els permetrà reflexionar sobre l’impacte que encara tenen aquests fets passats en el present i reflexionar sobre quin paper ha de tenir la memòria històrica en la construcció de la societat del present i del futur. Per altra banda, els conflictes – de baixa o alta intensitat – són episodis que sovint creen divisions i polaritzacions en les societats. Aquest fet portarà els joves a reflexionar sobre quines barreres existeixen en cada un dels seus països i a compartir què estan fent en el seu entorn proper com a joves per aconseguir una societat més cohesionada i intercultural.

Per treballar tot això, durant 10 dies es realitzaran tallers de formació sobre memòria històrica i interculturalitat per tal que els participants aprenguin de la pròpia riquesa del grup i alhora puguin fer tallers de retorn als seus pobles i ciutats. A més d’aquesta part educativa i formativa, els i les joves també tindran temps per compartir la cultura local, tot descobrint la ciutat de Barcelona, el Pirineu i la costa catalana, entre altres.

En concret, de Catalunya, formen part d’aquest projecte els agrupament de Can Baró (Barcelona), Flor de Neu (Barcelona), Jaume Caresmar i Mª Antònia Salvà (Igualada) i Lo Manaix (Lleida). Tots ells van assumir el compromís de realitzar una projecte a dos anys vista i han preparat tots els elements logístics que implica acollir a 40 joves d’altres països durant 10 dies.

Categories