Més de 18.000 infants i joves de Catalunya participaran aquest estiu en campaments escoltes

Més de 18.000 infants i joves de Catalunya participaran aquest estiu en campaments escoltes

La finalització del curs escolar i l’arribada de les revetlles de Sant Joan marca l’inici de l’estiu i les vacances, i amb elles l’inici del període en què l’escoltisme i guiatge organitza els campaments. Les opcions són variades, des d’un campament a la natura, passant per una travessa o un campament internacional fins a un camp de treball.

Més de 18.000 infants i joves participaran durant aquesta campanya d’estiu en els 800 campaments que organitzen els 200 agrupaments de la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge.

Els campaments escoltes i guies tenen una durada d’entre una i dues setmanes, no són activitats d’estiu puntuals sinó que formen part del projecte educatiu que els infants i joves duen a terme durant tot el curs al seu agrupament, en les trobades al cau que fan cada dissabte. En aquestes trobades els mateixos infants i joves ajuden a organitzar els campaments, assumint diferents responsabilitats segons la seva edat: decidir els menús, escollir el destí, preparar la ruta, fer activitats per recollir fons per finançar-los, etc. És en els campaments que l’escoltisme i guiatge trasllada la seva proposta pedagògica en plena natura, amb la descoberta, l’aventura, la convivència i el progrés personal com a eixos principals. Tot plegat respon a la filosofia educativa de l’escoltisme i el guiatge i serveix per treballar valors com el compromís, la responsabilitat o el servei a la societat.

Segons l’edat i els interessos del grup, els campaments prenen diferents formats:

  • Campaments a la natura: campaments estables amb tendes en ple medi natural, i disposant de l’imprescindible per aprofitar aquest entorn privilegiat com a font d’aprenentatge i d’aventura inesgotable. Aquesta és l’opció més comuna.
  • Rutes i travesses: consisteix a realitzar una ruta de muntanya o per altres indrets de natura adients, tot pujant cims, descobrint les valls i, quan cau la nit, buscar el cobert d’un refugi o fer bivac, si la meteorologia ho permet. Aquests campaments permeten als joves trobar-se amb ells mateixos, avançar amb l’esforç, descobrir i estimar el territori i el país, i com sempre, fer-ho amb la confiança i la complicitat del grup i des del treball en equip.
  • L’aventura internacional: els grups d’edat dels més grans a vegades s’animen a dur a terme els seus campaments o el seu projecte fora de Catalunya. Aquesta modalitat de campaments pot prendre la forma d’una ruta, un intercanvi, una estada en un centre escolta o un projecte de cooperació al desenvolupament. En aquesta aventura internacional, els i les joves treballen la fraternitat universal i adopten el rol d’ambaixadors i ambaixadores del Moviment fora del nostre territori.

Els campaments son possibles gràcies a l’acompanyament dels i les caps escoltes o monitors/es i persones voluntàries, les mateixes que dissabte rere dissabte desenvolupen la seva tasca educativa situant infants i joves com a autèntics protagonistes del seu creixement, des d’una proposta d’educació en valors i amb un mètode pedagògic propi basat en l’educació per a l’acció, el progrés personal, el contacte directe amb la natura, el servei, el grup, el treball en equip i el compromís com a motors de transformació social per “deixar el món millor de com l’hem trobat”.

 

#SOMDECAU – Escoltisme i guiatge català

 

La Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge (FCEG) és l’entitat d’escoltisme i guiatge català reconeguda per les organitzacions mundials d’escoltisme i guiatge, un moviment educatiu, juvenil i voluntari amb més de cent anys d’història, present a més de 160 països i amb més de 45 milions de membres, esdevenint el moviment de joves més nombrós del món.

La missió de l’escoltisme i el guiatge és l’educació dels infants i joves perquè esdevinguin persones responsables, actives i compromeses socialment.

A Catalunya, l’escoltisme i el guiatge impliquen més de 20.000 infants i joves que participen d’aquest gran projecte educatiu des d’un dels 200 agrupaments escoltes repartits per tot el territori català. Això és possible gràcies a la dedicació i el compromís de més de 4.000 caps o monitors/es que desenvolupen la seva tasca educativa i associativa des del voluntariat.

Les associacions que formen part de la FCEG són Acció Escolta de Catalunya (AEC), Escoltes Catalans (EC) i Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG) i és a través de la FCEG que els agrupaments i els seus membres formen part de l’Organització Mundial del Moviment Escolta (WOSM) i l’Associació Mundial de Noies Guia i Noies Escolta (WAGGGS).

Categories